Ce spune grupa ta de sânge despre tine


Probabil că singura dată când te gândești la grupa ta sangvină este atunci când plănuiești să donezi sau în cazul în care tu sau cineva apropiat ție, vă aflați în situația nefericită de a necesita o transfuzie de sânge.

Un adult are aproximativ 4-6 litri de sânge care circulă prin corpul său. Sângele este format din globule roșii - care transportă oxigenul și înlătură dioxidul de carbon, globule albe -  care luptă împotriva infecțiilor, trombocite – care ajută sângele să se coaguleze și plasmă – care conține săruri și alte proteine.

Dacă nu preferi să citești, poți sări peste text și să vizionezi videoclipul aici:


Grupa ta sangvină, moștenită de la părinți, se referă la antigenele specifice (molecule care pot provoca un răspuns imun) găsite pe suprafața globulelor roșii din sânge. Sistemul AB0 rezultă dintr-o genă care are trei variații: A, B și 0. Grupul sangvin A are antigene A, grupul B are antigene B, AB are ambele, și 0 nu are nici una.

Înainte de a se fi descoperit grupele sangvine la începutul anilor 1900, o transfuzie de sânge putea avea adesea consecințe fatale. Acest lucru se datorează faptului că sistemul imunitar al unei persoane, în mod normal, identifică și atacă antigene străine, fie ele că provin din bacterii care au intrat în corp, dintr-un organ transplantat sau orice altceva. 

În cazul grupelor de sânge spre exemplu, dacă o persoană din grupa A primește sânge din grupa B, proteine ​​imune specifice numite anticorpi vor răspunde atacând antigenele B, provocând aglomerarea globulelor roșii, fapt care poate duce la moarte. (Rețineți că, în realitate, există mai multe sisteme de clasare a grupelor de sânge, în afară de AB0, care sunt abordate și ele atunci când sângele este „grupat și corelat” înaintea unei transfuzii de sânge.)

S-ar putea să fii surprins, dar antigenele care trăiesc pe suprafața celulelor roșii se află în strânsă conexiune cu sănătatea ta. Aceste substanțe microscopice interacționează cu sistemul tău imunitar într-un mod unic și afectează riscul de a contracta anumite boli sau din contră, cresc șansele de protecție împotriva unor afecțiuni. Cum sângele este prezent în aproape fiecare parte a corpului tău, la fel sunt și antigenele acestuia. De aceea, ele influențează modul în care corpul tău reacționează la orice, de la stres până la digestie.



În ultimele decenii a existat un interes crescut asupra modului în care grupele de sânge influențează predispoziția la unele boli. Sunt persoanele cu anumite grupe de sânge mai vulnerabile la dezvoltarea bolilor de inimă, cancerului sau diabetului? Este posibil ca grupa ta sangvină să îți afecteze memoria sau răspunsul la o dietă? În cele ce urmează vă voi prezenta pe scurt ceea ce se cunoaște până în prezent, iar ca să ne amuzam puțin, la fiecare grupă în parte voi puncta și câte un mic ketsueki-gata. ”Ketsueki-gata” se referă la horoscopul grupelor de sânge și este o clasificare a grupelor sangvine introdusă de japonezul Tokeji Furukawa, devenită extrem de populară în Japonia, chiar dacă nu are baze științifice.

Persoanele din grupa A de sânge

Grupa A are doar antigene A pe celulele roșii și anticorpi anti-B în plasmă; dacă deții această grupă sangvină poți dona sânge persoanelor din grupele A și AB.

 Tipul de antigene găsite pe celulele roșii poate determina cât de mult dintr-un anumit hormon este eliberat. Potrivit Institutului Național de Sănătate al S.U.A, dacă ai sânge grupa A, este probabil să ai niveluri mai ridicate ale hormonului de stres cortizol în corp. Există o serie de riscuri de sănătate asociate grupei A de sânge, cum ar fi: 20% mai multe șanse de a dezvolta cancer la stomac, față de cei din grupele 0 si B și 5% mai multe șanse de a dezvolta boli de inimă față de cei din grupa 0.  

În plus, dacă ai grupa A de sânge, ai un risc mai mare de a contracta mai multe tipuri de cancer, cum ar fi unele forme de cancer pancreatic și leucemie; De asemenea, ești mai predispus la infecții cu variolă și malarie severă. În mod ironic, s-a descoperit că cei din grupa A de sânge atrag mai puțin țânțarii - așa că există motive să te bucuri!

Potrivit ketsueki-gata, cei din această grupă sangvină, au câteva trăsături grozave. Sunt serioși, creativi, sensibili, rezervați, răbdători și responsabili, chiar dacă sunt încăpățânați și încordați uneori.

Persoanele din grupa B de sânge

Dacă aparții acestei grupe sangvine, ai doar antigene B pe celulele roșii și anticorpi anti-A în plasmă; poți dona sânge celor din grupele B și AB.

Cei din grupa B prezintă o creștere cu 11 % a riscului de boli de inimă față de cei din grupa sangvină 0. Un studiu realizat la Universitatea Harvard a descoperit că femeile din grupele AB și B au un risc crescut de a dezvolta cancer ovarian, însă dacă faci parte din grupa B sangvină veștile nu sunt toate proaste.  Persoanele de grup B au de până la 50.000 de ori mai multe tulpini de bacterii prietenoase față de persoanele din grupul A sau 0, ceea ce nu poate fi decat o bucurie. 

În ceea ce privește ketsueki-gata ești o persoană pasională, puternică, ai o natură activă și ești extrem de creativ. Pe de altă parte, poți fi și egoist, iresponsabil, instabil și neiertător.

Persoanele din grupa AB de sânge

Aparținătorii acestei grupe au antigene atât A cât și B pe celulele roșii și nu au deloc anticorpi anti-A sau anti-B în plasmă. Ei pot dona sânge doar celor din grupa AB însă pot primi sânge de la toate celelalte grupe, fiind supranumiți ‚primitori universali‘.

S-a descoperit că persoanele din grupa AB au cu 23% mai multe șanse de a dezvolta boli de inimă față de persoanele din grupa 0. O femeie însărcinată  care are grupa sangvină AB, are de două ori mai multe să sufere de o afecțiune a tensiunii arteriale numită preeclampsie.

Un studiu intrigant asupra grupelor de sânge, publicat în jurnalul medical Neurology (neurology.org) a descoperit că cei cu sânge din grupa AB au o probabilitate cu până la 82% mai mare de a avea dificultăți cognitive - în special în ceea ce privește pierderea memoriei, limbajul și atenția – față de persoanele din alte grupe de sânge. Cercetătorii suspectează că proteina de coagulare cunoscută drept ‘factorul de coagulare VIII’ este de vină pentru acest aspect. "Deoarece nivelurile factorului VIII sunt strâns legate de grupa sangvină, aceasta poate fi o conexiune cauzală între grupa de sânge și deficiența cognitivă", a declarat autorul studiului, Mary Cushman.

Când vine vorba de ketsueki-gata, dacă ai sânge de tip AB ești cool, controlat, rațional și adaptabil, dar și critic, indecis, uituc și iresponsabil.

Persoanele din grupa 0 de sânge

Dacă te încadrezi în grupa sangvină 0, nu ai nici antigene A și nici B pe celulele roșii,iar în plasma ai și anticorpi anti-A și anti-B. 0 pozitiv este cel mai frecvent tip de sânge; 0 negativ este tipul donator universal, ceea ce înseamnă că cei cu acest tip de sânge pot dona sânge către orice grupă. 
Termenii de pozitiv și negativ vin de la valoarea Rh-ului, care poate fi prezent sau absent în sânge.
Dacă ai sânge de grupă 0, ai mai multe șanse să dezvolți ulcer - și surprinzător, dar adevărat - să îți fracturezi tendoanele lui Achile. De asemenea, ai un risc mai mare de a contracta holeră. Vestea bună este că persoanele din grupa 0 prezintă un risc mai mic de cancer pancreatic și de moarte din cauza malariei, decât persoanele cu alte grupe sangvine; Acestea fiind spuse, dacă faci parte din grupa 0, ai de două ori mai multe șanse de a fi un magnet de țânțari, față de cei cu sânge din grupa A.

Pentru grupa 0, ketsueki-gata sugerează că ești încrezător, autodeterminat, voitor și intuitiv; din păcate, ești, de asemenea, workaholic, egocentric, rece și imprevizibil.

Vă mulțumesc că ați citit până la final și vă urez toate cele bune!


Ce spune grupa ta de sânge despre tine Ce spune grupa ta de sânge despre tine Reviewed by Sabina Laiber on mai 26, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:


Spune, te rog! :P

Dacă Dumnezeu ar exista...

                 Dacă Dumnezeu chiar există mi-aș dori să îmi îndeplinească doar o singură dorință.                Îmi doresc ca oamenii s...

Un produs Blogger.