De ce eşti cu cine eşti? Relaţie toxică sau relaţie sănătoasă?



Iubeşti? Eşti într-o relaţie stabilă de foarte mult timp? - dacă răspunsul este "DA", atunci este minunat. Ce poate fi mai plăcut decât să îţi găseşti partenerul ideal pentru tine? Relaţia de cuplu este foarte important să fie puternică, pentru că o relaţie sănătoasă contribuie foarte mult la sănătatea fizică şi psihică a oricărei persoane. Când iubeşti şi eşti iubit eşti un om fericit.



Dar ce te faci dacă, după un timp, realizezi că nu mai este totul atât de frumos ca la început când partenerul tău scoatea la iveală doar partea luminoasă şi acum şi-a făcut apariţia şi partea întunecată a lui? Rămâi sau pleci?

În orice relaţie de cuplu intervin puncte de cotitură, depinde mult cât de mature sunt persoanele implicate şi cum fac din puncte, linii continue. La începutul oricărei relaţii este atracţia chimică. Feromonii în frunte cu oxitocina şi feniletilamina, emit diverse semnale, menite să atragă potenţialii parteneri. Însă după ce magnetismul sexual îşi mai pierde din putere începem să îl cunoaştem mai bine pe cel de lângă noi.


Este adevărat că multe lucruri se lămuresc în timp şi e normal să fie aşa. Nu ai cum să ştii din primele zile, săptămâni sau chiar luni de zile cum este un om, dacă este persoana potrivită lângă care îţi vei petrece restul vieţii. Suntem programaţi de mici, prin citirea de poveşti nemuritoare, că iubirea învinge orice. Realitatea nu este tocmai astfel. Iubirea de cele mai multe ori cere sacrificii. Nu totul este o beatitudine continuă.  Eşti dispus să accepţi şi partea întunecată a partenerului tău, ajutându-l să şi-o lumineze, sau preferi să cauţi alt prinţ sau altă prinţesă (asta depinde de preferinţele fiecăruia).


Suntem cu cine suntem, pentru că oamenii sunt fiinţe sociale, care au nevoie de afecţiune şi care au nevoie să simtă că aparţin unui grup. Sihăstria nu ne este în fire. Cu cine eşti acum, este persoana potrivită ţie, însă este o alegere pe care ai făcut-o, constient sau inconştient, în funcţie de diverşi parametrii. Aceştia includ: mediul tău de viaţă, nivelului tău de educaţie, gradului de inteligenţă, statutul socio-economic, hobby-uri, etc.

Este tot mai des întâlnită relaţia toxică, acea relaţie care ţine strâns legate două persoane care au multe diferenţe. Cu toate că fiecare om ştie, cel puţin la nivel inconştient, că relaţia în care este nu mai e armonioasă, totuşi insistă să rămână şi să sufere. Generaţiile trecute au fost educate să reziste în căsnicii, indiferent de greutăţi, până se fac copiii mari sau pur şi simplu de gura lumii. Acum lucrurile stau altfel. Relaţiile de cuplu de lungă durată sunt foarte rare. Rata divorţului este tot mi mare şi căsătoriile se fac pe bază de impuls, că doar e uşor acum să te desparţi.

Îţi dai seama că eşti într-o relaţie toxică atunci când eşti controlat, abuzat, îndepărtat de familie şi prieteni pentru aşa zisa intimitate de cuplu, învinovăţit, judecat, deci nefericit. Din frica de singurătate alegi să rămâi lângă persoana nepotrivită deşi îţi dă bătăi de cap. Este o greşeală foarte des întâlnită, însă de cele mai multe ori se ajunge la un moment critic în care spunem: STOP JOC!

"Orice relaţie are un nivel de toxicitate. Nimeni nu este perfect, există întotdeauna loc de mai bine."- Ginnie Love Thompson, spunea psihoterapeutul american. Doar că orice lucru sau situaţie din viaţa noastră, dusă până la extreme, devine o problemă ce trebuie urgent soluţionată pentru liniştea noastră sufletească.

O relaţie sănătoasă este aceea când realmente se văd rezultate pozitive la nivel individual, pentru că de la micro se ajunge la macro, mai exact 1+1= 2, deci dă cu plus, nu cu minus. Într-o relaţie armonioasă de cuplu ai o stare de mulţumire, simţi apreciere, îţi este crescută pofta de viaţă, simţi siguranţă, fiecare vine cu obiceiuri şi păreri proprii şi îşi cultivă reciproc viaţa, petrecându-şi timpul cu umor şi multe zâmbete.



Iubirea dă aripi şi oamenilor!
Iubesc să iubesc şi mă iubesc înainte de a te întâlni pe tine pe care te iubesc!

Sursa foto:pixabay.com

De ce eşti cu cine eşti? Relaţie toxică sau relaţie sănătoasă? De ce eşti cu cine eşti? Relaţie toxică sau relaţie sănătoasă? Reviewed by Sabina Laiber on mai 31, 2019 Rating: 5

Niciun comentariu:


Spune, te rog! :P

Dacă Dumnezeu ar exista...

                 Dacă Dumnezeu chiar există mi-aș dori să îmi îndeplinească doar o singură dorință.                Îmi doresc ca oamenii s...

Un produs Blogger.