Top 8 beneficii ale chimenului negru


Nigella sativa este denumirea științifică a chimenului negru și este o plantă cu flori, originară din sudul și sud-vestul Asiei. Planta are diverse denumiri populare, printre care, floarea de nucșoară, sămânță neagră, floarea de fenicul, coriandrul roman, cenușcă, negrilică sau chimen negru. 

Cum recunoaștem planta?

Florile chimenului negru sunt delicate și sunt colorate în bleu sau alb, având de la cinci până la zece petale. Nigella sativa are un miros puternic și un gust amar, o combinație între ceapă și oregano. Semințele de chimen negru au fost utilizate de mii de ani pentru proprietățile lor medicinale și câștigă pe zi ce trece popularitate în întreaga lume, fiind larg utilizate în principal în prepararea produselor din cofetărie și patiserie, dar și pentru fabricarea lichiorului.

     Dacă nu preferi să citești, poți sări peste text și să vizionezi videoclipul aici:



Ce conține chimenul negru?

Chimenul are în compoziția sa vitaminele: A, B6, C, E, tiamina, niacina, riboflavina și mineralele: cupru, calciu, fier, magneziu, mangan, fosfor și potasiu. Chimenul negru este bogat și în aminoacizi, acizi grași, carbohidrați, fibre alimentare și grăsimi. Dacă consumați doar o linguriță de chimen negru pe zi veți acoperi necesarul zilnic al tuturor nutrienților menționați mai devreme.

Top 8 beneficii ale chimenului negru

Voi începe cu cel mai important beneficiu al chimenului negru, având în vedere răspândirea alarmantă a noului coronavirus COVID 19.

1      1.   Chimenul negru ajută în tulburările respiratorii și întărește sistemul imunitar

Chimenul negru are proprietăți nutritive care acționează ca un expectorant, cu efect rapid de diluare a flegmei acumulate și a mucusului din tractul respirator care se elimină mai ușor din organism prin strănut sau tuse, dar și prin scuipat. Prin eliminarea mucusului și a flegmei, se inhibă formarea de mucus adițional și vindecarea este mai rapidă.
Chimenul suprimă și dezvoltarea tusei în sistemul respirator, pentru că usucă mucusul. Chimenul negru este bogat în fier si vitamina C, ceea ce ajută pentru a vă menține sistemul imunitar puternic și împiedică infecțiile să apară sau să se agraveze. Uleiul esențial din chimen acționează ca dezinfectant și ajută la combaterea infecțiilor virale care cauzează răcelile de sezon sau pandemiile.



2     2.  Chimenul negru menține tensiunea arterială în parametrii normali, scăzând riscul de hipertensiune. 

            Modul în care semințele de chimen negru scad tensiunea arterială ridicată nu este înțeles pe deplin. Se crede că semințele de chimen negru au un efect relaxant asupra mușchilor netezi și pot acționa ca un blocant al canalelor de calciu pentru a dilata vasele de sânge. Unii cercetători sugerează că extractele de semințe de chimen negru pot ajuta inima să pompeze mai eficient sau să aibă o acțiune diuretică.

      3. Chimenul negru poate preveni apariția cancerului

           Mai multe studii au arătat că uleiul de semințe de chimen negru este excelent în lupta împotriva diferitelor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de pancreas, cancerul pulmonar și cancerul creierului. Compusul de timochinonă s-a dovedit a fi eficient la reducerea tumorilor. A fost chiar comparat cu medicamentele utilizate în chimioterapie. Mai mult, acest ulei este o modalitate de a vă proteja în mod natural de pericolele radiațiilor, atunci când este utilizat cu alte tratamente convenționale.

5   4.   Chimenul negru are efecte anti-alergice

           Uleiul de semințe de chimen negru are acțiune antihistaminică și este excelent în tratarea alergiilor. Dacă suferiți de astm sau bronșită și consumați ulei din chimen negru veți observa beneficiile acestuia.

     5. Chimenul negru ajută persoanele cu diabet zaharat de tip 2, pentru a reduce rezistența la insulină și menține nivelul de zahăr din sânge în parametrii normali.



    6.  Chimenul negru ajută la pierderea în greutate

           Este posibil să nu te aștepți la acest beneficiu, dar uleiul de semințe de chimen negru este unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru pierderea în greutate. Se crede că proprietățile sale anti-obezitate se datorează aceluiași mecanism care îl face atât de eficient împotriva diabetului. Este un antiinflamator puternic, îți îmbunătățește nivelul glicemiei și îți reduce pofta de mâncare.

     7.   Chimenul negru îmbunătățește digestia 

           Hipocrate a folosit uleiul de chimen negru pentru a trata problemele digestive. Semințele de chimen negru sunt considerate carminative, ceea ce înseamnă că ajută la digestie, reducând umflarea, arsurile la stomac, durerile de stomac și flatulența. Pentru cei care suferă de sindrom de colon iritabil, uleiul de semințe de chimen negru este, de asemenea, un mare aliat datorită acțiunii sale antispasmodice, care ameliorează durerea și crampele.

    8.   Chimenul negru tratează afecțiunile părului

           Știați că uleiul de semințe de chimen negru a fost folosit pentru prima dată cu mai mult de 2000 de ani în urmă? Regina Cleopatra a folosit acest ulei în părul ei minunat. Uleiul de chimen negru este excelent pentru întărirea părului și stimulează creșterea acestuia. Datorită proprietăților sale antiinflamatorii, uleiul de semințe de chimen negru poate ameliora anumite probleme ale scalpului, cum ar fi mătreața.


Chimenul negru este considerat un medicament sfânt, deoarece este amintit atât în Vechiul Testament Isaia 28: ”Măzărichea nu se treieră cu leasa și roata carului nu trece peste chimen, ci măzărichea se bate cu băţul și chimenul, cu nuiaua”, dar este pomenit și în vorbele profetului Mohamed: ”Utilizaţi sămânţa de chimen negru în tratamentele voastre pentru că este un tratament împotriva tuturor bolilor cu excepţia otravei”.

În antichitate, grecii erau convinși de efectele vindecătoare ale uleiului provenit din presarea chimenului negru și tratau bolile digestive, infecţioase, dar şi stările de epuizare ale sportivilor, astfel putem spune că a fost unul dintre cele din întâi soluții de „dopaj” cunoscut în istorie.

           Să fim sănătoși și voioși până data viitoare când ne întâlnim!

Top 8 beneficii ale chimenului negru Top 8 beneficii ale chimenului negru Reviewed by Sabina Laiber on aprilie 03, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:


Spune, te rog! :P

Dacă Dumnezeu ar exista...

                 Dacă Dumnezeu chiar există mi-aș dori să îmi îndeplinească doar o singură dorință.                Îmi doresc ca oamenii s...

Un produs Blogger.