Ceaiul de Arjuna – o băutură miraculoasă pentru sănătatea ta


Pe zi ce trece există o creștere pe piața de ceaiuri din plante, deoarece acestea sunt diversificate și abundente, fapt ce denotă conștientizarea efectelor lor benefice. Majoritatea ceaiurilor au valori medicinale și pot fi utilizate atât pentru gustul lor plăcut și emolient, cât și ca tratament alopat pentru diferite afecțiuni.

Ceaiurile din plante trebuie consumate în fiecare zi și trebuie făcută o rutină, deoarece efectele lor benefice asupra sănătății apar, în special, doar după folosirea lor regulată. Cea mai bună metodă de a te bucura de proprietățile ajutătoare ale ceaiurilor este fierberea corectă în apă sau lapte.

Dacă nu preferi să citești, poți sări peste text și să vizionezi videoclipul aici:


Există mii de soiuri de ceaiuri de plante disponibile în zilele noastre.  Fiecare plantă are acțiuni diferite asupra organismului, astfel încât aceste ceaiuri pot fi consumate atât în scopuri de agrement, cât și ca remediu naturist pentru diverse probleme de sănătate. Gustul exotic al ierburilor este calmant pentru minte, precum și bogat în antioxidanți naturali, prevenind astfel multe boli degenerative cronice.

Ceaiul de Arjuna - un ceai  minune obținut din coaja arborelui de arjuna

Ceaiul de Arjuna este un ceai din plante fără cafeină, util pentru aproape toate problemele de sănătate și este folosit în special în medicina ayurvedică.
Ceaiul de Arjuna este un „erou din plante pentru inima ta”, fiind susținut de mii de ani de utilizare tradițională, în special pentru efectele sale benefice asupra sănătății cardiovasculare. Culoarea roșie a scoarței interioare a copacului Terminalia Arjuna semnifică sângele și, timp de multe secole, oamenii au folosit scoarța ca tonic circulator pentru probleme de inimă și tensiune arterială.

Mitologie

Potrivit lui Mahabharata - una dintre cele mai respectate cărți ale mitologiei indiene - Arjuna a fost unul dintre cei cinci frați, fii ai zeului Indra și un personaj central în această epopee indiană străveche.  Renumit pentru talentul său în tir cu arcul, era cunoscut pentru statornicia și mintea sa unică în urmărirea scopurilor sale. Loialitatea sa față de Krishna i-a câștigat cunoașterea divină a Bhagavad-Gita, iar caracterul lui Arjuna simbolizează puritatea, integritatea, loialitatea și viteza. 


Se spune că eroul acestei epopee a fost numit după arborele Terminalia Arjuna.  Planta Arjuna era cunoscută pentru rolul său în protejarea vitalității și a sănătășii coronariene, fiind supranumită „Gardianul Inimii”. Arjuna a fost denumit după acest copac datorită personalității lui protective.

În sanscrită, cuvântul Arjuna înseamnă „strălucitor”, făcând aluzie la calitatea strălucitoare - argintie a scoarței exterioare a copacului Terminalia Arjuna. O dată pe an, această scoarță se îndepărtează pentru a dezvălui scoarța interioară - roșie cu proprietăți vindecătoare, făcând-o accesibilă pentru recoltare, fără a dăuna copacului.


Beneficii extraordinare ale ceaiului de Arjuna

1.    Sănătate cardiacă

Arjuna este o plantă tonică cardiacă și cardio-protectoare bine-cunoscută. Întărește mușchii inimii și tratează debilitatea cardiacă. De asemenea, crește fluxul arterelor coronare, protejează mușchii inimii de agravarea ischemică și s-a descoperit că ajută la recuperarea persoanelor care au avut atac de cord. Se recomandă utilizarea decoctului său cu lapte.

Cercetătorii au raportat, de asemenea, o îmbunătățire a toleranței la efort și a calității vieții subiecților, după ce au luat extracte de arjuna timp de 2 săptămâni. Acest efect benefic s-ar putea datora glicozidelor prezente în arjuna, care au efect cardiotonic. Arjuna este cea mai cunoscută plantă ayurvedică pentru inimă.

2.    Hipertensiune arterială

Arjuna are proprietăți diuretice, reduce șansele de formare a cheagurilor, micșorează lipidele sangvine, ajutând astfel în tratarea tensiunii arteriale ridicate.

3.    Durere în piept

Consumul de ceai de arjuna este benefic în vindecarea durerilor toracice.

4.    Remediu pentru  daunele cauzate de fumat

Fumatul poate provoca daune grave sănătății tale și este deosebit de nociv pentru inima și plămânii tăi. Celulele care acoperă interiorul vaselor de sânge sau al endoteliului nu funcționează în mod normal la fumători, mai ales din cauza stresului oxidativ. Această disfuncție este un semn precoce al aterosclerozei, o afecțiune în care arterele tale devin înguste, cauzând probleme cu fluxul de sânge, care în cele din urmă poate provoca probleme cardiace.

În timp ce renunțarea la fumat este primul și cel mai critic pas în combaterea daunelor fumatului, arjuna, cu proprietățile sale antioxidante puternice poate avea și ea un efect protector. Conform unor studii s-a constatat că atunci când fumătorii au luat această plantă timp de 2 săptămâni, s-a inversat semnificativ anomalia endotelială. 

Rețineți că arjuna nu vă poate proteja de toate efectele nocive ale fumatului. Fumatul îți poate crește riscul de a contracta  peste 50 de boli grave, inclusiv cancerul și boala pulmonară obstructivă cronică. Prin urmare, este important să luați măsuri pentru a renunța la acest viciu.

5.    Ajută la controlul diabetului

Studiile efectuate pe animale au descoperit că această plantă poate scădea semnificativ zahărul din sânge, ajutând la corectarea degradării alterate a glucozei din ficat și rinichi. Cercetătorii au mai sugerat că anumiți compuși cum ar fi taninii, flavonoidele și saponinele prezente în scoarță  - exercită un efect antidiabetic, ajutând la modularea enzimelor implicate în metabolismul glucozei.

6.    Combate problemele de stomac, precum diarea și ulcerul

Arjuna este utilizată în mod tradițional în ayurveda pentru tratarea diareei sau dizenteriei. Multiple cercetări științifice susțin acest efect. Studiile au descoperit că această plantă are proprietăți antimicrobiene puternice și acționează împotriva bacteriilor precum Escherichia coli, care poate provoca diaree.

Arjuna poate ajuta și la combaterea ulcerelor gastrice. Studiile efectuate pe animale confirmă capacitatea sa de a proteja împotriva ulcerelor și de a vindeca ulcerele existente. 
Cercetătorii au atribuit efectul gastroprotector capacității sale de a menține integritatea mucoasei gastrice și puterii sale de combatere a oricăror daune oxidative. Arjuna a fost capabilă să întărească bariera mucoaselor gastrice, care apără de atacurile acide și împiedică formarea ulcerelor.

 Studiile pe animale arată, de asemenea, că arjuna poate combate Helicobacter Pylori, o bacterie care poate provoca ulcer și gastrită. Multe comunități tradiționale folosesc coaja de arjuna ca antiacid, mestecând scoarța proaspătă și înghițind sucul pentru a combate indigestia, aciditatea și arsurile la stomac.

Mod de preparare al ceaiului de arjuna

Bautura se realizează prin infuzarea unei lingurițe de amestec de plantă timp de 10 minute în 250 de ml de apă clocotită.

Doza recomandată este  de 2 căni de infunzie pe zi.

De sănătate să ai parte! :)

Ceaiul de Arjuna – o băutură miraculoasă pentru sănătatea ta Ceaiul de Arjuna – o băutură miraculoasă pentru sănătatea ta Reviewed by Sabina Laiber on aprilie 22, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:


Spune, te rog! :P

Dacă Dumnezeu ar exista...

                 Dacă Dumnezeu chiar există mi-aș dori să îmi îndeplinească doar o singură dorință.                Îmi doresc ca oamenii s...

Un produs Blogger.