15 probleme de sănătate care ți se pot citi pe față


Examinarea pacienților cu ajutorul RMN-urilor și CT-urilor este folosită de medicii din întreaga lume pentru a diagnostica tot felul de afecțiuni și boli. 
Te-ai gândit vreodată însă, ce metode se foloseau în trecut pentru un diagnostic rapid? Se obișnuia să fie folosită ca sursă principală de examinare fața pacientului pentru a detecta bolile. 
Conform unei învățături ayurvedice, numită Harta Feței (Face Mapping) se analiza fiecare porțiune a feței, deoarece fiecare parte a acesteia este legată de un anumit organ din corp.
În timpul unei consultații față în față cu un doctor, anumite trăsături faciale ale pacientului pot fi observate imediat, ceea ce oferă posibilitatea de a stabili un diagnostic prezumtiv.



-          Ce trebuie să știi despre tine atunci când te privești în oglindă?
-          Ce spune fața ta despre sănătatea pe care o ai?

Părul excesiv de pe față

Părul de pe față este cea mai mare îngrijorare a tuturor femeilor. Acestea cheltuie mulți bani și petrec mult timp la salonul de cosmetică pentru a-l îndepărta. Dacă vă confruntați cu o astfel de problemă estetică este posibil ca soluția să nu vină de la un cosmetician, ci mai degrabă de la un medic specialist.
Atât părul facial cât și părul din alte părți ale corpului, cu aspect întunecat și aspru, ar putea fi cauzat de o afecțiune numită hirsutism. Acest tip de păr este asociat cu anumiți hormoni masculini numiți androgeni, în special testosteron, însă ar putea fi și o caracteristică ereditară. Această problemă a fost întâlnită mai ales la femeile de origine mediteraneană, sud-asiatice și din Orientul Mijlociu.
La femeile mai tinere, părul facial poate fi un semn al sindromului ovarelor polichistice, o afecțiune care poate îngreuna sarcina.

Dacă nu preferi să citești, poți sări peste text și să vizionezi videoclipul aici:



Buze crăpate

Cu toții ne confruntăm, în special în lunile de iarnă, cu buze crăpate, ca urmare a uscăciunii și a deshidratării excesive. Cu toate acestea, buzele crăpate pot fi o problemă de sănătate mai gravă decât ai putea crede. Dacă buzele nu își îmbunătățesc naturalețea în urma mai multor tratamente aplicate, atunci cauza ar putea fi o boală numită cheilitis sau virusul Herpes Simplex.
Cheilitis este cauzat de supraexpunerea la soare, rezultând o linie alba, subțire care se formează la conturul buzelor. Dacă nu este tratat, cheilitisul se poate transforma în cancer de piele. 
Virusul herpetic poate duce la răni în jurul buzelor, împreună cu o piele uscată, care se decojește. Acest virus este contagios și ar trebui luat în serios. Odată ce ați luat virusul, acesta rămâne cu voi. Durerea poate izbucni atunci când ești bolnav, stresat sau dacă te expui prea mult timp la soare. De obicei, herpersul dispare de la sine, dar dacă persistă și se mărește, medicul îți poate recomanda medicamentele adecvate.
Balsamurile de buze pot ajuta la protejarea și menținerea buzelor în stare umedă.  Nu uita însă că uneori, buzele uscate sunt un semn al unei probleme de sănătate, cum ar fi deshidratarea - atunci când corpul tău nu are suficientă apă. Ele pot fi, de asemenea, o reacție alergică sau un răspuns la un medicament, cum ar fi steroizii.

Erupție Fluture

Majoritatea erupțiilor nu sunt grave și se îmbunătățesc singure, dar aceasta este neobișnuită. Acoperă ambii obraji sub forma unor aripi de fluture și este un semn comun al lupusului. Aceasta este o boală care îți face sistemul imunitar să-ți atace propriile țesuturi și organe. Este posibil să ai, de asemenea, febră, articulații dureroase și rigide sau degete care devin albastre la temperaturi scăzute. Consultă urgent medicul tău de familie, dacă ai o erupție cutanată neexplicată, mai ales dacă apare împreună cu celelalte simptome.

Alunițele

Alunițele sunt considerate a fi niște creșteri inofensive, de culoare închisă, pe suprafața corpului uman. Totuși, data viitoare când vei observa că o aluniță a apărut de nicăieri, aruncă o privire mai atentă asupra acesteia. 

Când vine vorba de alunițe, nu uita de acest ABCDE:

Asimetric: Forma este diferită pe fiecare parte?
Bordură (contur): Este zimțată?
Culoare: este inegală?
Diametru: Este mai mare decât un bob de mazăre?
Evoluția: S-a schimbat în ultimele săptămâni?

Discută cu un medicul specialist dacă ai răspuns ”Da” la oricare dintre întrebările de mai sus.
Orice aluniță asimetrică, din care crește păr, are o culoare interesantă sau are mai mult de 6 milimetri în diametru, trebuie examinată cu atenție de către medicul dermatolog.
Cu toate acestea, există vești bune! Dacă ai un număr suplimentar de alunițe, asta te poate putea ajuta să rămâi tânăr mai mult timp. Cercetătorii au descoperit că pielea cu alunițe are o putere mai mare de regenerare.

Piele uscată

Pielea uscată este o problemă comună, iar tratamentul este considerat normal într-un regim zilnic de ten. Poate fi o problemă sezonieră sau poate fi cauzată de o hidratare necorespunzătoare. Cu toate acestea, nu poți ignora toate problemele de piele uscată și fragilă. Unele dintre ele ar putea fi rezultatul unei diete sărace, hipertiroidism sau diabet.  
Oferă feței tale hidratarea corespunzătoare cu ajutorul cremelor și bea cât mai multă apă. Dacă tot nu poți scăpa de pielea uscată de pe față, este probabil momentul să te consulți cu medicul tău.

Melasma

Melasma este o afecțiune frecventă a pielii. Afecțiunea provoacă pete cenușii-maronii care apar pe frunte, podul nasului, obraji și bărbie, dar și pe gât sau antebrațe. Această afecțiune este mult mai frecventă la femei decât la bărbați, deși și bărbații o pot avea. 
Medicii nu știu exact de ce se întâmplă, dar poate fi declanșată de lucruri precum sarcina sau luarea anumitor pilule anticoncepționale. Se mai numește „masca sarcinii”, atunci când apare la gravide. În aceste cazuri, de cele mai multe ori, melasma se estompează după naștere sau după ce femeia nu mai ia anticoncepționale. 
În anumite cazuri, cauzele și factorii de risc ai melasmei pot fi: factori genetici predispozanți, sensibilitatea la estrogen și progesteron, stresul, boala tiroidiană sau expunerea excesivă la razele solare.
Un examen vizual al zonei afectate este adesea suficient pentru diagnosticarea melasmei. 

Ochi pufoși

Spațiul de sub ochi se poate umple cu lichid, ceea ce îți poate face ochii să pară umflați sau pufoși. Vremea caldă și umedă iți poate face corpul să rețină mai multă apă, același efect avându-l și lipsa somnului, prea multă mâncare sărată sau fluctuațiile hormonale. Se întâmplă mai des să apară această afecțiune pe măsură ce îmbătrânești, deoarece mușchii care îți susțin pleoapele slăbesc. Dacă ochii tăi sunt roșii și simți mâncărime, asta poate fi o reacție alergică la: polen, machiaj, parfumuri sau diverse substanțe demachiante. O altă cauză a ochilor umflați poate fi infecția oculară numită conjuctivită.

Pleoapa căzută

Medicii o numesc ptoză sau blefaroptoză. Se poate întâmpla la unul sau la ambii ochi - în cazuri severe, pleoapa căzută poate bloca vederea. S-ar putea să te naști cu ea sau să dezvolți condiția de-a lungul a zeci de ani. Adesea această afecțiune este inofensivă, dar poate fi un semn al problemelor cu creierul, nervii sau orificiul ocular. 
Consultă un  medic dacă se întâmplă să debuteze subit, în decursul a doar câteva zile sau ore sau dacă ai vedere dublă, mușchi slabi, probleme de înghițire sau o durere de cap puternică - acestea pot fi semne ale unui accident vascular cerebral.

Piele galbenă

Pielea galbenă este determinată de o afecțiune numită icter. Este atunci când în corpul tău se găsesc foarte multe produse reziduale, pe care acesta le produce atunci când descompune globulele roșii. Este comun - și, de obicei, inofensiv – un exemplu bun sunt copiii născuți prematur, înainte de 38 de săptămâni, care nu au un ficat dezvoltat suficient pentru a funcționa normal. La adulți, icterul poate însemna afecțiuni mai grave, cum ar fi infecțiile virale (hepatită, mononucleoză); probleme cu ficatul, vezica biliară sau pancreasul, dar și abuzul de alcool.

Pete galbene pe pleoape

Acele denivelări alb - gălbui crescute pe pleoapele superioare și inferioare sunt numite xantelasme. Sunt formate din colesterol și, deși s-ar putea să nu vă placă aspectul lor, nu sunt periculoase sau dureroase și de obicei pot fi eliminate. 
Prezența acestora poate fi însă un semn, cum că ești mai probabil să faci boli de inimă sau să faci un atac de cord, așa că este o idee bună să-ți vezi medicul pentru o examinare mai amănunțită.

Igienă orala deficitară

Respirația urât mirositoare ​​poate însemna și alte lucruri, pe lângă o igienă orală deficitară. Ar putea însemna, de asemenea, că oasele și inima ta sunt într-o stare proastă.
Un jurnal medical britanic a citat cercetătorii scoțieni în 2010, care au spus că periajul dinților scade pericolul bolilor de inimă. De fapt, persoanele care au periat mai rar în comparație cu cele care au periat de două ori pe zi au avut un risc  cu 70% mai mare de a dezvolta boli de inimă.

Părul moale și lipsit de viață

Părul poate schimba aspectul oricărei fețe. Cu toate acestea, doar câțiva dintre noi avem norocul de a avea fire frumoase și strălucitoare. 
Este cu adevărat totul genetic? 
Părul cu aspect fragil și lipsit de viață ar putea fi un indiciu al unei diete sărace și dezechilibrate, rezultat al deshidratării sau poate fi cauzat de contactul cu diverse substanțe chimice. Un păr cu aspect deteriorat poate, de asemenea, însemna existența unor posibile probleme tiroidiene.

Pierderea părului

Dacă îți pierzi genele sau sprâncenele, împreună cu alte porțiuni de păr, poate fi un semn al unei afecțiuni numite alopecia areata. Această afecțiune apare atunci când sistemul imunitar atacă greșit foliculii de păr. Nu există nici o modalitate de a preveni pierderea de păr și pe alte porțiuni, dar discută cu medicul tău despre medicamente care te-ar putea ajuta ca părul să crească înapoi.

Linii orizontale pe frunte

Cu toții ajungem să avem linii și riduri pe față, în funcție de vârsta noastră și cu toții putem admite că le urâm și deseori încercăm să scăpăm de ele. Cu toate acestea, dacă ți-aș spune că nu sunt doar semne ale îmbătrânirii și că pot caracteriza sănătatea corpului tău?
Aceste linii de pe față, în special cele orizontale, pot înfățișa diverse lucruri. Ele se mai numesc și linii de stres, ceea ce înseamnă că acestea sunt prezente la persoanele care suferă de un nivel ridicat de stres. Aceste linii mai sunt, de asemenea, un indiciu al unei diete sărace. Sunt legate direct de sănătatea stomacului tău, astfel încât, dacă consumi suplimentar zahăr și grăsimi, vor apărea și mai multe astfel de linii.

Paralizia facială însoțită de alte simptome

Un accident vascular cerebral se întâmplă atunci când fluxul de sânge este întrerupt într-o parte a creierului tău, deoarece un vas de sânge izbucnește sau este blocat. Obțineți imediat asistență medicală dacă observați oricare dintre aceste semne combinate sau separat: partea inferioară a feței este brusc paralizată sau aveți amorțeală sau slăbiciune în brațe sau picioare, vorbire încețoșată, vedere dublă, amețeli sau probleme de înghițire.
Dacă singurul simptom este paralizia unei părți a feței, cel mai probabil este o condiție numită Paralizia Bell. Aceasta apare atunci când ceva, cel mai probabil un virus, apasă un nerv care controlează mușchii feței sau îl face să se umfle. Apare în decursul câtorva ore sau zile și, de obicei, slăbește controlul asupra unei porțiuni a feței. De obicei nu este o problemă gravă și se îmbunătățește în 3 până la 6 luni.

Dacă ai întâlnit oricare dintre simptomele de mai sus pe față, acum știi ce ar putea însemna. 
Cunoașteți și alte afecțiuni care pot fi observate în acest fel?
Aștept cu nerăbdare comentariile voastre legate de acest subiect.
Vă doresc multă sănătate!

15 probleme de sănătate care ți se pot citi pe față 15 probleme de sănătate care ți se pot citi pe față Reviewed by Sabina Laiber on aprilie 29, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:


Spune, te rog! :P

Dacă Dumnezeu ar exista...

                 Dacă Dumnezeu chiar există mi-aș dori să îmi îndeplinească doar o singură dorință.                Îmi doresc ca oamenii s...

Un produs Blogger.