7 Trucuri pentru a scăpa rapid de insomnie



Nimic nu e mai neplăcut decât să fii obosit, să te pui în pat și să constați că nu poți să adormi. Dacă scenariul se repetă mai multe nopți la rând, oboseala se tot acumulează și începi să te gândești serios să apelezi la somnifere. Înainte de a face asta, e de preferat să încerci câteva remedii simple și naturale care te vor ajuta să adormi mai repede și să ai un somn odihnitor.

1. Lapte și miere

Bunica se pricepea foarte bine când voia să îți dea un pahar cald cu lapte și miere la culcare. Laptele conține triptofan, un aminoacid care induce somnul prin creșterea nivelului de serotonină, un hormon care funcționează ca un sedativ pentru sistemul nervos. Mierea ajută serotonina să ajungă mai repede la creier. (1)

2. Încearcă un ceai

Dacă nu îți place laptele sau vrei ceva mai ușor, mai puțin dulce, un ceai e perfect. Lavanda, valeriana sau floarea pasiunii sunt ierburi cunoscute pentru proprietățile lor calmante. Ele se găsesc și sub formă de capsule, pentru cei cărora nu le place să bea ceai, sau pentru serile de vară când un ceai cald e ultimul lucru pe care îl vrei.

3. Fă o baie caldă

Un remediu simplu împotriva insomniei e o baie caldă înainte de culcare. Poți adăuga și niște uleiuri esențiale, precum cel de lavandă, care te vor ajuta să te relaxezi.

4. Nu bea cafea în a doua parte a zilei


Cafeaua ar trebui evitată în a doua parte a zilei, de oricine, dar mai ales de cei care suferă de insomnie. Evită și să bei prea multe cești de cafea în general, chiar și în prima parte a zilei. E tentant, din păcate, atunci când nu dormi bine sau dormi prea puțin, să bei mai multe băuturi energizante pe parcursul zilei ca să faci față la muncă. Încearcă însă, măcar o zi, poate în weekend, să renunți la acest obicei. Altfel, întreții un cerc vicios în care cafeaua te agită și îți provoacă insomnie iar a doua zi bei și mai multă cafea ca să reziști. Ca să scapi din acest circuit, renunță la cafea o zi, sau bea maxim una dimineața la trezire. Atenție și la ceaiul negru și verde, care pot avea același efect stimulant asupra sistemului nervos.

5. Redu sursele de lumină artificială cu 1-2 ore înainte de culcare

Acesta e un pas foarte important pentru cei care suferă de insomnie. Din păcate însă, în ziua de azi, e mult mai ușor de zis decât de făcut. „Lumină artificială” în acest caz nu se referă doar la lumina din casă. Nu rezolvi nimic dacă închizi toate luminile și aprinzi doar lumânări și în schimbi te uiți la TV sau butonezi telefonul până când vrei să te culci. Lumina artificială și în special cea a monitoarelor nu permit organismului să se acomodeze realmente cu lăsarea serii. În mod normal, scăderea luminii naturale îi spune corpului că e vremea de culcare. Acesta începe să secrete melatonină, hormonul somnului, care te va ajuta să adormi. Majoritatea însă, la venirea serii aprindem luminile în casă sau ne punem la un film sau la emisiunea preferată la TV. Mai există și acea tentație de a mai verifica o dată cine, ce a pus pe Facebook înainte de culcare. Toate acestea mențin corpul în stare de alertă. Încearcă să reduci la minim lumina cu 1-2 ore înainte de culcare. Alege fie lumânări, fie niște veioze speciale cu lumină caldă și înlocuiește ecranul televizorului cu o carte.

6. Fă mișcare


Sedentarismul este o cauză frecventă a insomniei. Multele ore petrecute la calculator, la un job preponderent sedentar, apoi încă vreo oră în mașină în trafic te vor face să te simți epuizat. Seara însă, s-ar putea să constați că nu poți dormi. Paradoxul vine de la faptul că oboseala pe care o resimți e mai mult mentală decât fizică. Dacă simți că descrierea ți se potrivește, încearcă să faci mai multă mișcare în timpul zilei. Iar dacă e deja aproape de culcare, alege niște exerciții de stretching, care te vor relaxa și te vor ajuta să îți menții flexibilitatea după orele petrecute pe scaun.

7. Ascultă muzică de relaxare

Muzica întotdeauna face minuni şi ajută creierul să se relaxeze. Înainte să adormi îţi poţi alege un playlist de pe Youtube care să ruleze până vei aluneca uşor în lumea viselor.

Referințe

1. Nelson, Brooke. Insomnia Sleep Remedies. Reader's Digest. [Online] https://www.rd.com/health/wellness/insomnia-sleep-remedies/.


7 Trucuri pentru a scăpa rapid de insomnie 7 Trucuri pentru a scăpa rapid de insomnie Reviewed by Sabina Laiber on mai 30, 2019 Rating: 5

Niciun comentariu:


Spune, te rog! :P

Dacă Dumnezeu ar exista...

                 Dacă Dumnezeu chiar există mi-aș dori să îmi îndeplinească doar o singură dorință.                Îmi doresc ca oamenii s...

Un produs Blogger.