Arta nu se comercializează, doar se apreciază!

Sunt o iubitoare de artă și întotdeauna am apreciat eforturile colosale ale artiștilor pe care i-am întâlnit. Am observat că arta nu este apreciată deloc, ci doar kitsch-urile sunt cele care acaparează piața de desfacere.
Ne mirăm cu toții de ce produsele chinezești se găsesc peste tot și sunt la îndemâna oricărui buzunar. Ar trebui să nu ne mai minunăm că tot ceea ce este lipsit de valoare este apreciat. Se tot vorbește, degeaba, pe toate căile de comunicare de educație culturală și promovarea artei, când de fapt se promovează numai banalități.


Acum îmi vine să și răd când îmi aduc aminte cât am luptat să promovez artiști adevărați. Nu se dorește artă, ci doar obiecte de consum imediat. Cunosc o mulțime de oameni care au muncit ani de zile la o lucrare de artă și care au rămas cu buza umflată, deoarece nimeni nu s-a încumetat să achiziționeze la prețul real acea operă. Cu ce s-au ales cei mai mulți artiști? Cu laude, diplome de excelență, eventual cu premii în produse, astfel făcându-se reclamă la produs, nu la artist.
În concluzie, dragă artistule, trebuie să știi de la bun început că tot ceea ce faci cu sărguință și talent nu va avea valoare decât pentru tine! Tot ceea ce faci pentru a putea să îți câștigi pâinea este să cobori din standarde și să faci și kitsch-uri. Cu cât te vei încăpățâna și mai tare să faci numai ARTĂ, cu atât te vei adânci și mai mult în sărăcie. Probabil nu degeaba circulă de ani de zile vorba aceea că ”artistul a murit singur și sărac”.

Artistule, să îți amintești că viața ți-a fost dată să o trăiești cu bucurie și avânt, iar uneori e bine să te trezești din coșmarul de artist în care te visezi că ești teribil de cunoscut și recunoscut. Fă în continuare ceea ce îți dictează suflul creator, dar amintește-ți că uneori trebuie să faci și ceea ce nu îți place, dar le place altora.

Mihai Eminescu, Andrei Mureșanu, Ștefan Luchian, Prințesa Ioana Cantacuzino, Petre Țuțea, Vincent van Gogh, Friedrich Nietzche, Oscar Wilde, Bela Lugosi sunt câteva exemple de oameni excepționali care au murit săraci, chiar dacă au lăsat bucurii imense generațiilor viitoare.

Dragă artistule, dacă dorești să rămâi un erou pentru oamenii din viitor nu pot să îți doresc decât succes în călătoria ta plină de peripeții! Dar poate îți dorești să trăiești cu voioșie pentru tine și pentru toți cei dragi ție și te adaptezi vremurilor în care trăiești. Arta niciodată nu a fost apreciată la justa ei valoare, așa că nu rămâne decât ca fiecare artist să se plieze pe cerințele și nevoile oamenilor din jur.
Dacă azi se promovează obiecte și activități fără substanță, fă-ți timp, artistule, să creezi și așa ceva. Din pură artă nu faci nici măcar două parale, dar dacă te apleci și la nevoile celorlalți, câtuși de puțin, vei putea avea un trai liniștit.

Sincer, îmi pare extrem de rău că societatea în care trăiesc este atât de superficială, dar acestea sunt împrejurările oferite, așa că nu ne rămâne decât să jucăm doar cu cărțile pe le avem în mână.


Sursa photo: pixabay.com




Arta nu se comercializează, doar se apreciază! Arta nu se comercializează, doar se apreciază! Reviewed by Sabina Laiber on iulie 28, 2019 Rating: 5

Niciun comentariu:


Spune, te rog! :P

Dacă Dumnezeu ar exista...

                 Dacă Dumnezeu chiar există mi-aș dori să îmi îndeplinească doar o singură dorință.                Îmi doresc ca oamenii s...

Un produs Blogger.