Și ție ți-a murit cineva drag??? Cum este înmormântarea la românul ortodox??

Nimic mai trist să pierzi pe cineva drag.. Pe lângă a face față suferinței trebuie să te ocupi și de înmormântare.


Este incredibil ceea ce se întâmplă când moare cineva!
În primul rând rămâi șocat de veste, de faptul în sine, ca mai apoi să incepi să faci toate demersurile ca înmormântarea să decurgă cât mai lin posibil. Dar nu e atât de simplu pe cât pare. Sunt o grămadă de formalități de făcut și pe lângă acestea trebuie să fie respectate și legile scrise și nescrise ale religiei creștine ortodoxe.
O să redau o mică povestioară ce mi s-a întâmplat săptămâna trecutâ.
Pe data de 18 decembrie sunt sunatâ de o prietenâ care mâ anuntâ câ i-a murit mama. Clar am fost șocatâ. Am înțeles că nu avea sens să o compătimesc prea mult și asta pentru că ea avea nevoie de cineva care să acționeze și care să nu fie foarte implicat emoțional.
Recunosc că nu am organizat niciodată până acum o înmormântare, dar orice e posibil când trebuie să fie infăptuit. Primul pas a fost să o întreb de câți bani dispune. Răspunsul nu a fost tocmai potrivit. :) Se baza doar pe ajutorul de deces al CNPP https://www.cnpp.ro/ajutorul-de-deces
A rămas ca ea să se ocupe de tot ceea ce tinea de acte, iar eu să mă descurc cu biserica și pompele funebre, ceea ce am și făcut. Am mers întâi la pompe funebre (nu orice firmă, ci Angelo Eternity, că restul de firme sunt scumpe) fiind convinsă că am să aflu tot ce trebuia legat de o înmormântare, ceea ce s-a intamplat.
La pompe funebre am întânit o domnisoară foarte drăgută, Ileana, care ne-a oferit toate indicatiile necesare pentru buna desfăsurare a unei înmormântari normale.
Am aflat cu stupoare cam cât se cere la IML - Spitalul Județean  Arges dacă nimerim pe un anume domn Marian, doar 500 ron pentru îmbălsămare, daca nu doar 25 ron taxa spitalului. Deja sunau în mine nervii. Apoi am mai aflat că în funcție de biserica de care aparține decedatul taxele sunt diferite la preoți. Aici deja eram călcată pe bătătură și iau imediat atitudine să nu se plătească la biserică nimic și îl sun pe preotul paroh de la Biserica Sfânta Treime din Piteşti de care aparținea decedata. Răsuflu ușurată că preotul mă asigură că nu va cere nimic, nici măcar pentru capelă, apoi pentru slujbă.
Dar nu tot ce zboară se și mănâncâ și sunt luată prin surprindere când ajung la biserică cu tot alaiul mortuar și slujba este ținută de alte fețe bisericești cu,care nu vorbisem:
După terminarea slujbei se impart pachete, iar domnul diacon Pleșea Marian mă roagă să-i mai dau două pachete și pentru cei doi preoți care nu sunt de față. Nu mi-a venit să cred ce tupeu avea individul, dar am trecut peste moment... Urmează să plecăm spre cimitir, diaconul se oferă să ducă 3 persoane. Drăguț din partea lui, îmi spun in gând. :) Dar am rămas socată ce mașină conducea: un taxi!!

Pe bune? Au voie să fie si taximetriști preoții? Interesant! Dacă se întânplă ceva tragic în trafic, dispecera firmei de taxi dă prin stație imediat să apară deaconul Pleșea Marian să facă o mică slujbă.
Povestea nu s-a terminat aici, evident. După slujba de înmormântare domnii popi au cerut bani. Wow! Aici mi-au sarit capacele. Deci au cerut și culmea au și primit fără chitantă, chiar dacă am cerut asta. Răspunsul lor a fost că asa e traditia: să primească cel putin 150 ron fără dovezi legale.
Concluzia: când îți moare cineva, dacă nu ai bani s-ar putea să rămâi cu decedatul îngropat de Asistența Socială.
Trist! Și să mori e scump, așa că trăiește cât mai mult!
Sănătate multă și un an mai bun decât până acum!
Și ție ți-a murit cineva drag??? Cum este înmormântarea la românul ortodox?? Și ție ți-a murit cineva drag??? Cum este înmormântarea la românul ortodox?? Reviewed by Sabina Laiber on decembrie 29, 2016 Rating: 5

Niciun comentariu:


Spune, te rog! :P

Dacă Dumnezeu ar exista...

                 Dacă Dumnezeu chiar există mi-aș dori să îmi îndeplinească doar o singură dorință.                Îmi doresc ca oamenii s...

Un produs Blogger.