Andrew Newberg şi Mark Robert Waldman profesori la Universitatea Pennsylvania s-au preocupat o vreme cu studiul asupra căscatului. Descoperirile lor sunt mai mult decât interesante.
Dacă cineva cască în timpul unei discuţii importante avem tendinţa de a ajudeca acea persoană ca fiind plictisită sau obosită, dar lucrurile nu stau aşa. 
Ceea ce nu ştim este că au fost făcute studii bazate pe scanarea creierului care au arătat cum căscatul induce o activitate neuronală în zonele creierului (precuneusul - o mică structură ascunsă în cutele lobului parietal - care pare să joace un rol  central în conştiinţă, autoreflecţie şi refacerea memoriei) care sunt direct în legătură cu generarea conştiinţei sociale şi crearea sentimentelor de empatie. Este de asemenea una dintre zonele cele mai atinse de afecţiunile bătrâneţii şi problemele de deficit de atenţie, deci este posibil ca dacă vom căsca deliberat să întărim această parte importantă a creierului.
Într-adevăr, căscatul se intensifică atunci când sunteţi obosiţi, creierul dând semnale că are nevoie de un pui de somn pentru regenerare.
Căscatul indus ne scapă de starea de somnolenţă a creierului pentru a integra informaţiile importante, numeroase neurochimicale sunt implicate în experienţa căscatului inclusiv dopamina, care activează producerea de oxitocină în hipotalamus şi hipocamp, zone esenţiale pentru activarea memoriei, controlul voluntar şi reglarea temperaturii. Aceşti neurotransmiţători reglează plăcerea, senzualitatea şi relaţiile dintre indivizi, deci dacă vreţi şă vă sporiţi intimitatea şi să staţi împreună cu partenerul dumneavoastră, atunci căscaţi  împreună mai des. 
Căscatul conştient te ajută să te relaxezi înaintea unei discuţii importante, când simţiţi anxietate sau mânie, reduce stresul.
Este minunat că ştim acest mic truc, CĂSCATUL care stimulează şi influenţează atât de multe funcţii ale creierului: îmbunătăţirea memoriei, funcţiei cognitive, sporirea conştiinţei şi a introspecţiei, relaxarea corpului, intensificarea abilităţilor atletice, creşterea empatiei, sporirea plăcerii şi senzualităţii

Un căscat este un strigăt mut al creierului că e nevoie să te relaxezi.